Utoljára frissítve: 2025.02.11. | Szerző: NewSee
Ugye te is szereted a kókuszos csokikat? Ha valaha is elcsábultál egy Bounty szeletre, de aztán jött a bűntudat a sok cukor miatt, akkor van egy szuper hírem! Most megmutatom, hogyan készítheted el otthon ezt az ikonikus finomságot egészségesebb változatban, csupán négy egyszerű hozzávalóból.
A legjobb az egészben? Mindenmentes, nincsenek benne mesterséges édesítőszerek, tartósítószerek vagy felesleges adalékok. Egyszerű, gyors, isteni finom – pont, mint egy jó recept kell legyen!
Miért készítsd el otthon?
Amellett, hogy sokkal egészségesebb, mint a bolti változat, ez a recept pénztárcabarát, egyszerű és gyorsan elkészíthető. Ráadásul teljesen gluténmentes, tejmentes és vegán, ha a megfelelő csokit választod hozzá.
Képzelj el egy fáradt hétköznap estét, amikor csak valami finomra vágysz, de nem akarsz a boltba rohanni. Ilyenkor csak benyúlhatsz a hűtőbe, és előkaphatsz egy házi készítésű Bounty szeletet.
A 4 csodálatos hozzávaló
- 100 g kókuszreszelék
- 3 ek kókusztej (vagy mandulatej, ha azt szereted jobban)
- 2 ek juharszirup vagy agavé szirup (ha nem vagy vegán, akár méz is lehet)
- 100 g magas kakaótartalmú tétcsokoládé (lehet 70% vagy annál magasabb kakaótartalmú)
Elkészítés lépésről lépésre
- A töltelék elkészítése:
- Egy tálban keverd össze a kókuszreszeléket a kókusztejjel és a juharsziruppal.
- Jól dolgozd össze, hogy kissé ragacsos masszát kapj. Ha túl száraz, adj hozzá még egy kis kókusztejet.
- Formázás:
- Nedves kézzel formázz kisebb rudakat vagy golyókat a masszából.
- Helyezd őket egy tálra, és tedd a fagyasztóba kb. 30 percre, hogy megszilárduljanak.
- Csokoléburok:
- Vízgőz fölött vagy mikróban olvaszd meg a csokolédét.
- Ha igazán szép, roppanós bevonatot szeretnél, adj hozzá egy teáskanál kókuszolajat.
- Mártogatás és hűtés:
- A megdermedt kókuszrúdakat egy villa segítségével mártsd a csokolédéba.
- Csepegtesd le, majd helyezd őket sütőpapírral bélelt tányérra.
- Tedd vissza a hűtőbe vagy a fagyasztóba 15-20 percre, hogy a csoki megszilárduljon.
Milyen konyhai eszközökre lesz szükség?
A házi Bounty elkészítéséhez nincs szükség profi cukrász felszerelésre, csupán néhány alapvető konyhai eszközre. Kelleni fog egy nagyobb keverőtál a kókuszos töltelék összedolgozásához, egy spatula vagy kanál az alapos elkeveréshez, valamint egy kisebb edény vagy mikrohullámú sütő a csokoládé megolvasztásához. Ha igazán szép és egyenletes bevonatot szeretnél, érdemes rácsot vagy sütőpapírt használni, hogy a csoki szépen megszilárduljon a rudacskákon.
Tippek a megfelelő állag eléréséhez.
A megfelelő állag eléréséhez figyelj a kókuszreszelék és a sűrített tej (vagy alternatív édesítő) arányára: ha túl száraz, morzsálódik, ha túl nedves, nem tartja meg a formáját. Egy kis hűtési idő is csodát tesz – a formázott rudakat érdemes legalább fél órára a hűtőbe tenni, mielőtt a csokoládéfürdőbe mártogatnád őket. Így nemcsak könnyebb lesz velük dolgozni, de az eredmény is tökéletesebb lesz!
Gyakori hibák és megoldások
Mit tegyünk, ha túl lágy a massza?
Ha a kókuszos keveréked túl lágy vagy nem áll össze megfelelően, ne ess pánikba! Először is, ellenőrizd az alapanyagok arányát: ha túl sok folyékony összetevőt (például kókusztejet vagy sűrített tejet) használtál, adj hozzá apránként extra kókuszreszeléket vagy egy kevés zabpelyhet, hogy felszívja a felesleges nedvességet. Egy másik gyors megoldás, ha a masszát legalább 30 percre a hűtőbe teszed, hogy a kókuszzsír kissé megszilárduljon, így könnyebben formázhatóvá válik.
Hogyan kerülhető el a csokoládé megolvadása?
A bevont Bounty szeletek csokoládéja nyári melegben vagy szobahőmérsékleten könnyen megolvadhat. Ennek elkerülésére érdemes a csokoládét temperálni, vagyis lassan olvasztani és visszahűteni, hogy szép, fényes és stabil bevonatot kapj. Ha erre nincs időd, a legegyszerűbb megoldás, ha a kész szeleteket a hűtőben vagy hűvös helyen tárolod, illetve ha kókuszzsírt vagy kakaóvajat keversz az olvasztott csokoládéhoz, hogy keményebb és stabilabb maradjon. Plusz tipp: ha étcsokoládéval készíted, az eleve lassabban olvad meg, mint a tejcsokoládé vagy a fehér csoki!
Hogyan tároljuk a házi Bountyt?
Hűtőben vagy fagyasztóban?
A házi Bounty hűtőben tárolva akár 5-7 napig is friss marad, ha légmentesen záródó dobozba teszed. Így elkerülheted, hogy a csokoládé bevonat kifehéredjen vagy a töltelék túl puha legyen. Ha hosszabb ideig szeretnéd eltartani, fagyasztóban is tárolhatod – ebben az esetben akár 2-3 hónapig is megőrzi az állagát és az ízét. Csak arra figyelj, hogy fogyasztás előtt legalább 10-15 perccel vedd ki, hogy kicsit felengedjen, és a tökéletes állagú maradjon.
Mennyi ideig áll el frissen?
Frissen elkészítve a legfinomabb, de ha megfelelően tárolod, hűtőben egy hétig, fagyasztóban pedig több hónapig élvezheted. Ha a csokoládébevonatot jól temperáltad, az még tovább segít megőrizni az édességed frissességét és állagát. A legjobb, ha egy réteg sütőpapírt teszel a szeletek közé, így nem ragadnak össze, és könnyen kivehetők maradnak!
Miért jobb választás, mint a bolti Bounty?
A házi Bounty nemcsak finomabb, hanem tápanyagok szempontjából is jobb alternatíva lehet a bolti verzióhoz képest. Míg egy átlagos bolti Bounty szelet körülbelül 280-290 kalóriát tartalmaz, jelentős mennyiségű hozzáadott cukorral és pálmaolajjal, addig a házi változat kalóriatartalma és makrotápanyag-összetétele teljes mértékben rajtad múlik.
Ha például természetes édesítőszert, cukormentes csokoládét vagy kókusztejet használsz, akkor jelentősen csökkentheted a szénhidráttartalmát, miközben a kókuszrost és a zsírok természetes energiát biztosítanak. Egy adag házi Bounty kb. 180-220 kalóriát tartalmazhat, attól függően, milyen hozzávalókat választasz, és gazdag egészséges zsírokban, rostokban, valamint jóval kevesebb mesterséges adalékanyagot tartalmaz, mint a bolti verzió.
Ha pedig fehérjeporral vagy extra magvakkal dúsítod, egy tökéletes edzés utáni snack is lehet belőle!
Hogyan illeszd be a mindennapokba?
Ez a recept tökéletes alternatíva lehet, ha szereted az édes finomságokat, de nem szeretnéd telepakolni magad cukorral és mesterséges összetevőkkel. Ráadásul:
- Gyors energiaforrás, ha edzés vagy hosszú nap után feltöltődnél.
- Kiváló vendégváró, hiszen mindenki imádni fogja.
- Télre-nyárra egyaránt szuper, mert hidegen felfrissít, de egy bögre forró tea mellé is mennyei.
- Kiválthatod vele a bolti nassolnivalókat, hiszen tele van jó minőségű, tápláló hozzávalókkal.
Tipp: Variáld kedved szerint!
Ha szereted az extra ízeket, próbáld ki ezt a receptet egy kis vaníliakivonattal vagy fahéjjal megbolondítva. Sőt! Ha imád a roppanós textúrát, keverhetsz a kókuszmasszába apróra vágott mandulát vagy kesudít.
Nincs más hátra, próbáld ki, és készítsd el ezt a mennyei Bounty szeletet otthon! Garantálom, hogy az első falat után teljesen beleszeretsz – és utána mindig lesz belőle a hűtődben.